Jesienna promocja cenowa ! Obniżki cen na większość roślin z naszego asortymentu. Zapraszamy do zakupów !             Zakupy bez konieczności rejestracji. Złóż zamówienie, bez obowiązku zakładania konta.            
Moje konto Ulubione Zaloguj się

Nawóz z trawy

Bartek | Opublikowany czwartek, 14 września 2017

 

Poniższy artykuł miałem okazję przygotować do poradnika Allegro. Oryginalny tekst można przeczytać tutaj.


 

 

Ogród to wspaniałe miejsce, które dostarcza jego właścicielowi wielu pozytywnych emocji. Chyba wszyscy amatorzy ogrodnictwa wiedzą, jak dużą radość daje możliwość postawienia na stole dań przygotowanych z owoców i warzyw, zebranych we własnym ogrodzie lub jak przyjemnie wstawić do wazonu świeżo ścięte kwiaty z własnej rabaty. Gwarantowaną satysfakcje dostarczą też inne produkty będące wynikiem pracy w ogrodzie, np. własny nawóz organiczny, który później posłuży do zasilania roślin. Nawóz taki można wykonać w dość prosty sposób, korzystając z tego co każdy ogrodnik ma pod ręką.

W ciągu sezonu w każdym ogrodzie powstaje wiele tzw. odpadów organicznych. Najwięcej z nich pojawia się podczas koszenia trawy. Zamiast martwić się co zrobić z pokosem (skoszone źdźbła trawy), najlepiej jest przeznaczyć go na nawóz. Ten tani i ekologiczny sposób na odżywianie roślin w trakcie całego sezonu, ma wiele zalet począwszy od pozytywnego wpływu na poprawę struktury gleby po tak ważną rzecz jak duma z własnych umiejętności i gospodarności. Jak zatem właściwie przygotować nawóz z trawy?

Bardzo ważne jest miejsce, w którym zamierza się produkować nawóz organiczny. Ze względu na mało przyjemny zapach jaki wydziela się podczas kompostowania trawy, zaleca się usytuowanie kompostownika na uboczu ogrodu. Miejsce to powinno być także lekko zacienione, przewiewne, ale nie na tyle aby dochodziło do całkowitego wysuszania magazynowanej trawy. Nawóz można przygotować składując trawę na pryzmie lub w specjalnym pojemniku, zwanym kompostownikiem. Sam kompostownik można wykonać samemu, do czego wystarczą 4 tyczki i siatka lub deski, z których wykonane zostaną ściany. Szybszym i łatwiejszym sposobem jest zakup gotowego pojemnika do kompostowania. Gotowe kompostowniki wykonane z tworzysz sztucznych lub drewna, można dopasować do swoich potrzeb poprzez dobór odpowiedniej pojemności lub w przypadku kompostowników modułowych ich rozbudowę w kolejnych latach. Nawóz, którego produkcja odbywać będzie się właśnie w kompostowniku, będzie powstawał od dołu. Ważne dla tego jest, aby kompostownik miał możliwość pobierania nawozu z dolnych warstw. Ciekawym rozwiązaniem są kompostowniki firmy Ekobat, w tym modele modułowe.

Samo przygotowanie skoszonej trawy nie jest procesem skomplikowanym, choć wymaga podjęcia kilku istotnych kroków. Po pierwsze dobrze jest skoszoną trawę delikatnie wysuszyć przed wsypaniem jej do pojemnika. Proces ten wykonuje się poprzez rozłożenie pokosu np. wokół kompostownika i pozostawienie go na ok. 3 dni, raz dziennie przerzucając. Po drugie, ponieważ naturalny proces kompostowania może trwać nawet 12 miesięcy, gdy oczekiwany efekt ma zostać osiągnięty wcześniej, warto rozważyć dodanie do kompostu aktywatorów lub szczepionek bakterii, które zdecydowanie przyspieszą rozkład trawy. Na rynku znaleźć można wiele tego typu produktów, jednym z nich jest Aktywator Kompostu firmy Florovit (opakowania 2,5 kg) lub Komposter marki Zielony Dom (opakowanie 4 kg), który dodatkowo dostarczy magnez i mikroelementy.

 Przed umieszczeniem w kompostowniku skoszonej i lekko wysuszonej trawy, na dnie należy ułożyć drenaż, aby zapewnić odpowiednią cyrkulacje powietrza. Drenaż najłatwiej wykonać z drobnych patyków lub słomy. Gotowe kompostowniki często wyposażone są w odpowiedni drenaż. Trawę układamy warstwami, przekładać ją suchymi gałęziami. Zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza będzie jednym z kluczowych czynników późniejszego sukcesu. Jeżeli zaplanowane jest zastosowanie aktywatora kompostu lub odpowiedniej szczepionki bakterii, zakupionym preparatem należy posypać każdą z warstw osobno.

To jak szybko ze skoszonej trawy powstanie wartościowy nawóz zależy od bardzo wielu czynników. Głównymi czynnikami wpływającymi na tempo kompostowania jest stopień rozdrobnienia trawy, częstość mieszania czyli przewracania pokosu na pryzmie, ilości wody oraz jak już wspomniano zastosowanie lub nie substancji wspomagających w postaci aktywatorów. Nie należy także zapomnieć o zapewnieniu odpowiedniej temperatury kompostu zimą. Najlepiej jest przykryć kompostownik grubą warstwą liści zebranych podczas jesiennych porządków w ogrodzie, co powinno zapewnić utrzymanie dodatniej temperatury kompostu. 

Własnoręcznie przygotowany nawóz to z jednej strony wysokiej jakości produkt, który przez cały sezon dostarczać będzie roślinom niezbędne składniki odżywcze. Z drugiej strony, to ogromna satysfakcja jaką daje rozsądne i właściwe gospodarowanie wszystkim tym, co powstaje w ogrodzie, nawet resztkami i odpadami organicznymi. 

Bartek

KOMENTARZE

Brak komentarzy, bądź pierwszy - skomentuj powyższy tekst.

DODAJ KOMENTARZ